Držitel sedmi cen Grammy „Beck“ bude hvězdou Metronome Prague 2020!

Držitel sedmi cen Grammy, mistr popartové koláže hudebních stylů, jedinečný hitmaker i experimentátor Beck bude hvězdou červnového Metronome Prague 2020. Jedná se o naprosto výjimečný koncert, naposledy jsme Becka mohli vidět v devadesátých letech, kdy jeho sláva začala stoupat spolu s legendárním singlem Loser.

„O Becka jsme usilovali od prvního ročníku a jsme nadšení, že se nám to po pěti letech konečně podařilo a Beck si pro svůj dlouho očekávaný návrat do České republiky vybral právě festival Metronome Prague. Vzhledem k tomu, že Beck koncertuje hlavně v USA a v Evropě se většinou nedostane za hranice Německa, bude to opravdu unikátní hudební událost, která se asi dlouho nebude opakovat a kterou by si neměl nechat ujít žádný opravdový hudební fanoušek,“ říká dramaturgyně festivalu Barbora Šubrtová.

Zpěvák, multiinstrumentalista, skladatel a producent Beck získal celkem sedmnáct nominací na Grammy, z toho sedm proměnil ve zlato (včetně ceny v nejprestižnější kategorii album roku, kterou získala deska Morning Phase z roku 2015), dále patnáct nominací a šest cen MTV Video Music Awards, deset nominací a tři vítězství v Brit Awards anebo hned dvě UK Music Video Awards, které získal za song Wide Open, na němž spolupracoval s hvězdami předloňského Metronome Prague The Chemical Brothers. S Beckem se tedy na pražském Výstavišti objeví mimořádně významný a ryze aktuální umělec, jehož koncertní show navíc čeští fanoušci v současné hvězdné pozici ještě neměli možnost naživo zhlédnout. Tím, jak volně nakládá s hudebními žánry a styly a jak je schopen zcela přirozeně propojit velmi odtažité výrazové prostředky, je srovnatelný snad jedině s osobnostmi kalibru Davida Bowieho nebo Davida Byrnea.

Všechno, čeho na hudební scéně Beck dosáhl, bylo poctivě odpracováno doslova „od píky“. Měl k tomu dobré rodinné zázemí: otec David Campbell je významný, původně kanadský skladatel a dirigent, který pracoval na filmové hudbě k mnoha slavným filmům a dodnes se podílí jako aranžér na velkém množství významných alb populární hudby (mj. Michael Jackson, Linkin Park, Muse, Justin Timberlake nebo Adele). Beckova matka byla v 60. letech jednou z tzv. Warholových superstars, performerkou a herečkou v kultovních filmech jednoho z nejvlivnějších amerických umělců 20. století Andyho Warhola.

První kytaru vzal Beck do ruky v pubertě a jako busker si přivydělával hraním folkové a bluesové klasiky na ulicích. Zároveň ve stejné době objevil a zamiloval si experimentální rock Sonic Youth a první hiphopové nahrávky Grandmastera Flashe. S takovým posluchačským zázemím, ve kterém neměly místo žádné žánrové hranice, není divu, že jeho vlastní hudba byla od začátku ryzím crossoverem různých stylů. V roce 1989 se vydal s pár dolary v kapse a s kytarou do New Yorku, kde se okamžitě zapojil do klubového dění. Scéna, na které se všechno mísilo se vším a díky rozvoji techniky začala jít do módy tvorba na malých domácích analogových „lo-fi“ studiích, umožnila Beckovi vydat první nahrávky, původně kazetové, teprve v době jeho slávy reeditované na CD.

Zlom nastal ve chvíli, kdy Beck natočil singl Loser, dodnes jeden ze svých největších hitů. Na jeho základě získal smlouvu s velkým hudebním vydavatelstvím Geffen a natočil první „velké“ album Mellow Gold. A následovalo také první světové turné, jehož zastávka 12. listopadu 1994 v dnes již neexistujícím pražském klubu Belmondo byla prvním a zatím jediným živým setkáním českých fanoušků s tímto hudebníkem.

Následující album Odelay (1996) bylo definitivním potvrzením, že se na světové scéně zrodila neopakovatelná a velká osobnost. Beck za něj získal svoje první ceny Grammy – za alternativní album roku a první singl Where It’s At byl oceněn jako nejlepší mužský rockový pěvecký výkon. Vedle uměleckého úspěchu se Odelay stalo i Beckovým nejprodávanějším albem s dvouplatinovým certifikátem. S odstupem byla deska magazínem Rolling Stone zařazena do prestižního žebříčku 500 nejzásadnějších alb všech dob. Do téhož seznamu se pak dostalo ještě album Sea Change z roku 2002, čímž se Beck stal jedním z mála muzikantů, kteří v tomto albovém kánonu mají více než jeden titul.

Celkem Beck vydal čtrnáct alb, která vesměs sklidila vysoká hodnocení kritiky i zájem fanoušků, a to včetně toho nejaktuálnějšího Hyperspace, jež vyšlo 22. listopadu letošního roku. Beck je už léta řazen mezi headlinery těch největších hudebních festivalů. Jeho kariéra byla shrnuta: „Díky popartové koláži hudebních stylů, ironických textů a postmoderních aranžmá zahrnujících samply, elektronické rytmy, živé instrumentace a zvukové efekty je Beck ostře sledován kritikou i veřejností po celou dobu své hudební kariéry jako jeden z nejsvébytnějších kreativních hudebníků alternativního rocku od 90. let do současnosti.“

Na rok 2020 už Metronome Prague ohlásil hvězdy jako Underworld, grime legendu Skeptu a celou party Addict a oznámení dalších desítek kapel proběhne začátkem nového roku.

V tuto chvíli se stále doprodává omezená edice 5 000 dvoudenních vstupenek za 1 890 Kč a VIP vstupenek za 3 990 korun. K nim se dnešním dnem přidávají i jednodenní vstupenky za 1 280 korun. Po doprodeji limitované edice přijde na řadu třetí vlna lístků za 2 190 korun a jednodenních vstupenek za 1 490 Kč.

Vstupenky na festival lze  zakoupit na stránkách www.metronome.cz a www.goout.cz.

TEXT O2 Academy Brixton
Zanechte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Budeme předpokládat, že s tím souhlasíte. Přijmout Číst více...